29 Ocak 2016 Cuma

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Bitkisel Kabızlık Kürü



Kabızlık, bağırsakların hareketlerinin yetersiz kalması sonucu dışkılama sıklığının azalması ve dışkılama esnasında zorlanılması olayıdır. Kabızlık genellikle zayıflamak için diyet yapan kişilerin az lifli yiyecekler yemesi ve hareketsiz yaşam sürmesi sonucu oluşur. Bağırsakların düzgün çalışabilmesi için lif değeri yüksek yiyecekler yememiz gerekmektedir. Diyete girdiğimizde iyi bir şekilde beslenemediğimiz için bağırsaklar da gerekli düzende çalışamaz. Karında süren şişkinlikler kabızlığın belirtilerindendir.
Kabız olduğumuzu nasıl anlarız?
Eğer haftada 3 defadan az olmak üzere tuvalete çıkıyorsak,
Dışkılarken çok zorlanıyorsak ve dışkı aşırı sertse,
Dışkı rektüm ve anüsten geçerken zorlanıyorsa,
Tuvalette sürekli ıkınma hissi varsa ve dışkılama sonrası tam rahatlama hissi oluyorsa kabızlık tedavisine başlamanız gerekir. Dışkı çok sert olduğu dönemlerde çok fazla ıkınmaktan, dışkı anüs dışına çıkarken yumuşak ve yağlı olmadığından dolayı makat bölgesine zarar verebilir. Bu durumda makat çatlağı, kanama ve hemoroid meydana gelebilir.
Kabızlıktan kaçınmak için neler yapmalıyız?
Kabızlık ciddi bir sağlık problemidir. Bizi fiziksel olarak yıpratabileceği gibi ruhsal olarak da sıkıntıya düşürür. Kabızlık probleminden kaçınmak için kendimize bir saat belirlemeli ve düzenli olarak o saatte tuvaletimizi yapmalıyız. Düzenli olarak dışkılamak bağırsakların daha verimli çalışmasını ve belli bir düzende olmasını sağlar. Gün içinde gelen dışkılama isteğinde tuvaletimizi tutmayarak, dışkılamayı gerçekleştirmek te kabızlıktan kaçınmak için gerekli bir yöntemdir.
Sık sık seyahat eden kişilerde beslenme ve diyet şekli bozulduğundan kabızlığa neden olabilir. Az su tüketimi, lif oranı düşük ya da lif içermeyen yiyecekler  tüketmek, fast food ve düzensiz beslenme kabızlığa neden olur.
Bazı kişilerde metabolizmadan ve nedeni bilinmeyen sebeplerden dolayı da kabızlık problemi görünebilmektedir. Metabolizmada kabızlığa etkili faktörler; Hamilelik süreci, yaşın artması, şeker hastalığı vücuttaki ürenin yüksek olması
Kabızlık Nasıl Geçer? Kabızlık Tedavi Yöntemleri
Kabızlık tedavisinde kabızlık giderici kürlerle tedavi olabileceğiniz gibi aşağıdaki yöntemlerde başlangıç için etkili olacaktır.
Günlük en az 2-2,5 litre su içilmelidir.
Hazır işlenmiş gıdalardan kaçınarak ve çok şekerli besinleri tüketilmemelidir.
Kahvaltı yapmadan önce bir bardak su içmek boş mideyi ve bağırsakları harekete geçireceğinden sabah kalktığımızda ve yatmadan önce bir bardak su içmemiz bağırsak problemlerine etkili olacaktır.
Kahvaltıdan önce kuru kayısı, kuru incir gibi lif oranı yüksek yiyeceklerin tüketilmesi de kabızlığa yakalanmamak için alınabilecek önlemlerden birisidir.
Günlü yürüyüş programı yapmamız bizim hem spor yapmamıza hem de bağırsaklarımızın kolayca çalışmasına yardımcı olacaktır. Günlük hayatta kendimize alışkanlık ederek yürüyen merdiven ya da asansör yerine merdivenleri kullanarak adım sayısını arttırmamız da bizim için spor sayılacaktır.
Bol bol meyve ve sebze tüketilmelidir. Kabuklarını soymadan tüketmemiz lif kaybı olmadan yememiz demektir. Sağlıklı olan bu şekildir.

Pilav ve makarna seviyorsak bunların kepekli olması gerekir. Ekmek ya hiç yememeliyiz, yediğimiz durumda ise tam buğdaylı veya kepekli olmalıdır.  

0 yorum:

Yorum Gönder